Printre fructele de sezon, cu efecte benefice generoase asupra sănătății, se numără și strugurii. Mie îmi plac cei albi, fără sâmburi. Dar, specialiștii spun că strugurii închiși la culoare sunt cei pe care ar trebui să-i cauți mai mult. Pe lângă faptul că sunt bogați în antioxidanți, vitamine și minerale, aceștia sunt o sursă excelentă de hidratare. Bineînțeles, datorită conținutului lor bogat în apă. 

Și pentru că toamna te poți gândi să încerci o cură de detox, poate că ai auzit și despre cea cu struguri, care durează 3 zile. Însă, trebuie să iei în considerare și efectele adverse care pot apărea atunci când îi consumi într-o cantitate prea mare. Mai jos, poți regăsi mai multe detalii.

Ce beneficii aduc strugurii 

Există numeroase beneficii demne de luat în seamă atunci când mănânci struguri. Printre acestea se numără:

Vitamina C

Deși este cunoscut faptul că citricele sunt o sursă generoasă de vitamina C, ar trebui să știi că și strugurii o conțin. Această vitamină ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și virale. „Dacă avem un sistem imunitar puternic, corpul nostru este mai capabil să lupte împotriva bolilor. De asemenea, le previne pe cele care apar brusc și sunt de scurtă durată“, spune nutriționistul Anthony DiMarino, într-un articol de pe health.clevelandclinic.org.

Strugurii previn cancerul

Combinația de catehină, quercetină și antocianină, pe care strugurii o conțin, ajută la combaterea radicalilor liberi, molecule care pot deteriora celulele și pot duce la apariția cancerului.

Ca un plus, strugurii conțin și faimosul antioxidant numit resveratrol. Acesta poate proteja împotriva cancerului, reducând inflamația și blocând creșterea celulelor canceroase. 

Nu în ultimul rând, resveratrolul stimulează gena SirT1, care a fost legată de o durată de viață mai lungă, prin faptul că protejează celulele.

Scad tensiunea arterială

​​„Strugurii sunt foarte săraci în sodiu, iar asta înseamnă că ajută la reducerea tensiunii arteriale“, spune DiMarino. Mai mult, fiind bogați în potasiu, ajută la echilibrarea tensiunii arteriale. Ține cont de faptul că, un aport scăzut de potasiu, crește riscul de a te confrunta cu hipertensiune arterială.

Conțin vitamina K

Ca și murele, rodiile, afinele sau smochinele uscate, strugurii conțin Vitamina K. Aceasta este o vitamină esențială pe care organismul o folosește pentru a ajuta la coagularea sângelui, pentru a păstra sănătatea oaselor și pentru a menține inima puternică. 

În plus, strugurii conțin și minerale precum calciu, magneziu și potasiu, la fel de importante pentru oase. 

Contribuie la scăderea colesterolului

Colesterolul ridicat poate crește considerabil riscul de a te confrunta cu boli de inimă și de accident vascular cerebral, fără niciun fel de avertisment. Totuși, atunci când descoperi niveluri ridicate de colesterol, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-l menține sub control. 

În acest sens, poți pune pe listă strugurii, care conțin o mulțime de fibre. Printre acestea se numără și pectina, care contribuie la scăderea colesterolului ridicat.

De ce să nu exagerezi cu mâncatul strugurilor

Din păcate, există și câte lucruri neplăcute legate de consumul strugurilor în exces. Atunci când mănânci mai mult de 30-40 de boabe de struguri și știi că ai o sensibilitate, ai putea experimenta următoarele lucruri:

Probleme digestive

Pentru că strugurii au un conținut ridicat de zahăr natural, acest lucru poate duce la scaune moi. De asemenea, strugurii sunt bogați în fibre insolubile, iar o „supradoză“ a acestora poate interfera cu funcționarea aparatului digestiv, ducând la diaree sau constipație.

După cum bine știi, marea majoritate a strugurilor conțin sâmburi care, nedigerați, pot provoca dureri abdominale severe. Aceștia îți pot irita intestinul și pot cauza disconfort abdominal.

În plus, nu este recomandat să mănânci struguri pe stomacul gol, mai ales dacă vorbim de o cantitate prea mare. Acest lucru poate provoca aciditate și poate interfera cu mucoasa gastro-intestinală. În timp, dacă ignori semnalele pe care ți le dă corpul, te-ai putea confrunta cu neplăcuta gastrită, dar și cu dureri de cap și vărsături. 

Creștere în greutate

Deși bogați în fibre, strugurii consumați în exces pot avea efect contrar. Aceștia pot duce la o creștere semnificativă în greutate din cauza conținutului ridicat de zahăr. De aceea, pentru a putea să te bucuri de beneficiile acestora, este de preferat să consumi struguri într-o cantitate limitată. 

Strugurii pot genera alergii

Deși este un fenomen rar, consumul excesiv de struguri poate declanșa anumite alergii. O anumită proteină prezentă în struguri este responsabilă de reacția alergică. Alergia la struguri se poate manifesta prin pete roșii pe piele sau prin dureri de cap puternice, vărsături și, în cazuri extreme, prin șoc anafilactic, din cauza dificultăților de respirație. Dacă suspectezi că ai o astfel de alergie, contactează medicul și fă-ți un test de alergie.