1

Cand vine vorba despre Grecia, am tot timpul bagajul pregatit. Plaje variate, cu nisip fin sau pietre, aglomerate sau salbatice, greu accesibile, apa in tonalitati de albastru si verde care iti taie rasuflarea si mancare absolut delicioasa si sanatoasa. Anul acesta am mers pentru a doua oara in Thassos si descoperit cateva locuri pe care nu le vizitasem cu ocazia primei escapade.

Am ajuns in sfarsit la vestita piscina naturala Gyola. Drumul catre ea este relativ bunicel, se pot parcurge 2 km cu masina, preferabil nu una cu garda joasa, apoi pe jos. Mie cel putin, de la caldura, mi s-a parut interminabil. Desi nu ma pricep la inot si ma lua ameteala doar privind spre apa, am fost impresionata de sariturile curajosilor. Daca te numeri printre acestia, va trebui sa iei in calcul si achizitionarea unor incaltari speciale care iti vor proteja picioarele de acele aricilor de mare.

Intr-una din zile am mers intr-o croaziera pe una dintre coastele insulei. Plimbarea pe mare a fost alternata cu pauza de balaceala, cea de mic dejun si pranz (unde am savurat souvlaki delicious asezonat cu salata greceasca) si pentru pescuit. Dintotdeauna mi-am dorit sa prind  vestitul “Pestisor de Aur” si,  spre uimirea mea, chiar s-a intamplat asta. O singura problema a fost… de atata entuziasm, am uitat sa-i spun cele trei dorinte. Totusi, sa nu crezi ca a fost o croaziera banala. Vremea capricioasa si destul de schimbatoare, a adaugat ceva adrenalina. Vantul puternic, aparut din senin, a facut ca valurile sa ia amploare si sa clatine destul de tare vasul, dand ocazia raului meu de mare sa se afirme.

Daca esti in cautarea unor plaje ceva mai linistite, trebuie sa pui pe lista Livadi (foto sus) si Salonikios. Nu trebuie ratate cele trei plaje cu nisip fin: Paradise Beach, Golden Beach si plaja de la aproximativ 2 km de Paradise, spre Skala Potamias, din dreptul restaurantului Agorastos. Mie mi-a mai placut plaja Marley, desi ai nevoie de incaltari pentru a intra in apa, nu neaparat de frica aricilor, dar pietrele imense te pot convinge cu usurinta, mai ales daca vrei sa pleci acasa cu toate degetele de la picioare :). Acelasi lucru este valabil si pentru Livadi. La Marble Beach, din pacate, nu am reusit sa ajung. Desi am auzit ca nu mai e nimic amenajat (furtunile de anul acesta au cam facut ravagii), tot merita vazuta. Drumul pana acolo, cel putin din auzite, e o adevarata provocare. Ideal ar fi sa inchiriezi un ATV (aproximativ 40 de euro) sau o masina 4×4 (aici preturile sunt stabilite in functie de modelul ales).

Si daca te intrebi cat te vor costa sezlongurile si umbrela, trebuie sa stii ca majoritatea plajelor le pun la dispozitie in schimbul consumatiei la bar. Evident, servirea se face chiar la locul unde ai ales sa te instalezi. La Paradise Beach, exista varianta in care platesti 7 euro pentru 2 sezlonguri si o umbrela.

Cand vine vorba despre mancare, mie imi plac fructele de mare, dar nu peste tot sunt la fel de bine pregatite. In topul meu sunt taverna Agorastos (Kinira), Simi Restaurant (Limenas) si Theagenis Restaurant (Skala Potamias). Marketingul grecilor nu are cum sa nu te cucereasca – desertul si apa sunt din partea casei. Daca esti pe fuga sau vrei sa savurezi mancarea pe sezlong noaptea, sub clar de luna, iti recomand gyros (2,30 euro), clatite uriase (de la 2,50 euro – in functie de numarul topingurilor alese) si greek frozen yogurt, o alternativa delicioasa la inghetata (de la 2 euro – la care se adauga topingurile alese).

Nu trebuie sa ratezi branza feta la gratar, Bouyourdi (branza feta pusa la cuptor intr-un vas de lut cu rosii, ardei iute si ulei de masline) si maslinele de Thassos (throuba), miere si dulceata de smochine.

Vrei sa vezi un sat authentic? Trebuie neaparat sa ajungi la Theologos (din statiunea Potos de unde se urca aproximativ 10 km cu masina). Aici vei descoperi case mici, stradute pietruite si inguste, magazine cu alimente autentice, cateva taverne si un Muzeu Folcloric.

Marley Beach7Livadis2Limenas8

5Gyola6Theologos3

Foto: Dan Constantinescu